Ferencvárosi Születés: az Írisz Családi Kör oldala
Menü
 
Programjaink 2016-ban
 
Programjaink 2015-ben
 
Programjaink 2014-ben
 
Programjaink 2013-ban
 
Programjaink 2012-ben
 
Programjaink 2011-ben
 
Programjaink 2010-ben
 
Programjaink 2009-ben
 
SzületésHete2008
 
SzületésHete2007
 
Számláló
Indulás: 2008-02-11
 
Mádai Andrea természetgyógyász-reflexológus

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

Influenza megelőzése és kezelése kisgyermekkorban természetgyógyász szemmel

  2012.01.11. 15:45

A leginkább aktuális téma mostanában az influenzajárvány.

 

Kisgyermekkorban a sok kellemetlen tünet mellé a kicsik nyűgössége, rossz közérzete is társul. Elég nehezen viselik az ilyen betegségeket, ráadásul ők nem is tudják elmagyarázni, hogy hol fáj, mit éreznek, nem értik, hogy miért nem kapnak levegőt, vagy éppen miért folyik az orruk.  Nyugodtan alkalmazhatunk Bach virágterápiás elsősegély cseppeket vagy Viburcol kúpot. Estére, hogy könnyebben elaludjanak, levendula illóolajat is cseppenthetünk/párologtathatunk a szobában.

Legfontosabb feladat az influenza megelőzése, a gyermekek immunrendszerének megerősítése. Ez az első hónapokban az anyatejes szoptatással megvalósítható. Éppen ezért a szoptatós babáknál magának az anyukának kell feltöltenie a szervezetét sok zöldséggel, gyümölccsel, flavonoiddal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Ilyenkor nagy mennyiségű C-vitamin, cink és szelén javasolt, de bátran ehetünk hagymaféléket, hogy a vírusokat távol tartsuk. Echinacea, grapefruitmagolaj és probiotikumok alkalmazása szintén hatásos.  Az alapvető higiéniás szabályokat most még jobban be kell tartani, és lehetőleg kerüljük a már megbetegedett embereket. (Ne ilyenkor menjünk hozzájuk látogatóba stb.). Figyeljünk oda a lelki életünkre is, és eleget pihenjünk.

Megelőzésre vagy betegség kezelésére Oscillococcinum influenza vírus elleni homeopátiás szer csecsemőknek is adható, akár egy kis műanyagkanállal pici vízben feloldott 1 golyócskát könnyen a baba szájába tudjuk juttatni.  A szoptatós babákat még védi az anyatej, inkább a nagyobb gyerekek vannak jobban kitéve a vírus támadásainak. 1 éves kor alatt bármennyire is egészséges, de mézet ne adjunk a babának, később már egy kis fokhagymát is bele lehet reszelni, vagy egy pici fahéjat beletenni (bár ez allergizálhat, óvatosan bánjunk vele), mindenesetre mindkettő nagyon hatásos természetes antibiotikum. A fokhagymás pirítós ilyenkor gyógytáplálék.

Betegség esetén kerüljük a húsokat és a tejtermékeket, ezek ugyanis fokozzák a nyálkatermelést, gyengítik az immunrendszert és hátráltatják a gyógyulást. 

A méregtelenítő funkciók beindításához rengeteg folyadékra van szükség, állandóan itassuk a gyereket. Etessünk velük sok gyümölcsöt, zöldséget, lencsét – óriási a cinktartalma, és erre most pont szüksége is van. Jól jöhetnek egy kis nassolásként a különféle aszalványok – meggy (szintén természetes antibiotikum), vörösáfonya stb.       

A láz a szervezet normális reakciója, nem ellensége, így próbálja leküzdeni a betegséget, elpusztítani a kórokozókat. 38 fok alatt teendőt ne igényel. Lázcsillapító és izzasztó teák a bodza, hársfa és zsályatea, ezeket egyszerre is adhatjuk, de ne feledkezzünk meg a C-vitamin „bombáról” a csipketeáról sem (itt arra kell vigyázni, hogy a C-vitamin hőérzékeny, ezért a teavizet nem forraljuk!)  Lázcsillapítás jól bevált módszerei: priznic, csukló- és lábszárborogatás (különösen csecsemőknél, ugyanis náluk a keringést is stabilizálni kell), hűtőfürdő, lázcsillapító kúpok és szirupok.  Lázgörcsre hajlamos gyerekeknél alternatív módszerekkel ne nagyon kísérletezzünk. Lázra homeopátiás javaslat: Engystol, Belladonna, Aconitum.

Gyermekkorban az orr tisztán tartása nagyon fontos, hogy az esetleges szövődményeket megelőzzük. Sóoldatos befújás után orrszívás és azt követően orrcseppek alkalmazása szükséges.

Egy kis ágynyugalom és a szeretett babusgatás, kis hancúrozás meggyorsítja a gyógyulást.

Jó egészséget kívánok Babáknak és Mamáknak:

 

Mádai Andrea

reflexológus-természetgyógyász, bébi és gyerek thai masszőr, Bach virágterapeuta

06 70 276 15 05

www.termeszetgyogyaszat.lapok.eu

(képek forrása: www.stock.xchang.hu)

Lehet a mai világban egészségesen táplálkozni?

  2011.11.25. 11:01

Természetgyógyászati javaslatok

A mai világunkban a leginkább vitatott és a legtöbb kérdést felvető témák egyike a táplálkozás. Rendkívül nehéz eligazodni, hogy hogyan étkezzünk helyesen, egészségesen; milyen táplálkozási irányt kövessünk, ráadásul állandóan változnak a megdönthetetlennek hitt tézisek.

Ha mégis elkötelezzük magunkat valamelyik irányzat mellett, és próbálunk egészségesen táplálkozni, akkor honnan szerezzük be az ételeink alapanyagát. Léteznek egyáltalán tökéletesen egészséges és biztonságos élelmiszerek? Kinek higgyünk, amikor szakemberek állítják egy adott ételről, hogy az nagyon egészséges, aztán meg kiderül annak pont az ellenkezője (vaj és margarin, tej, tojás stb.). Sajnos, mint az élet más területein, itt is érdekviszonyok dominálnak, és sajnos nehéz hiteles forrásokat találni. Nem könnyű eligazodnunk ebben az „útvesztőben”. 

Lehetne egy komplett könyvet írni a táplálkozási irányokról, előnyeikről, hátrányaikról, de ezt már annyian megtették előttem, én inkább egy „ötletcsokrot” szeretnék átnyújtani, amivel változtathatunk étkezési szokásainkon és egészségesebben táplálkozhatunk. A táplálkozás az egészséges életmódnak és a betegség megelőzésnek az alapja, ráadásul az immunrendszerünk 80%-a a bélrendszerben található, tehát fokozottan figyeljünk oda rá!

 

HOGYAN ÉTKEZZÜNK EGÉSZSÉGESEN?                                              

 • Törekedjünk a reformtáplálkozásra
 • Kerüljük a többlet zsír, szénhidrát és fehérje bevitelt
 • Minimalizáljuk a fehér, finomított termékeket (cukor, liszt, só)
 • Fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonákat, illetve belőlük készült termékeket
 • Együnk minél több nyers zöldséget, gyümölcsöt
 • Jutassunk a szervezetünkbe esszenciális Omega 3 és 6 zsírsavakat – (zöld leveles növények, hidegvizi halak és lenmag, dió)
 • Fogyasszunk hüvelyeseket, dióféléket és magvakat, csírákat (ez utóbbiak koncentráltan mindent tartalmaznak, ami az élethez szükséges)
 • Gondoskodjunk a fokozott élő (nyers) táplálék bevitelről (így biztosíthatjuk az életfolyamatokhoz szükséges enzimek bevitelét!), szemben a feldolgozott, kész ételekkel
 • Csökkentsük a só fogyasztást (gyerekek 3x több sót esznek, mint a javasolt mennyiség!)

(húst és tejtermékeket mindenki saját hitrendszere, belátása és teste visszajelzései szerint fogyasszon – ez szintén egy nagyon vitatott téma)

 

HOL VÁSÁROLJUNK?

A hiper- és szupermarketek polcai roskadoznak a sok terméktől, amit reklámmal, kommunikációval jelentősen meg is támogatnak, sokszor eleve kész bevásárlólistával megyünk vásárolni, aztán persze rengeteg egyéb dologgal térünk haza.  Óriási választék van a nyersanyagoktól kezdve a feldolgozott készételekig, én mégis azt mondom, hogy kellő körültekintéssel vásároljunk és csábuljunk el ilyen helyeken.  Alapszabály, hogy soha ne menjünk éhesen vásárolni!  Minél kevesebb feldolgozott és készételt vegyünk.  Törekedjünk az egészséges termékek vásárlására, és ne olyat vegyünk, ami állományjavítók és tartósítószerek tömegét tartalmazza.  Én személy szerint azt sem értem, hogy miért kell tartósítószert tenni olyan ételekbe, akiket természetes úton tartósítanak. Az egyik legősibb tartósítási mód az aszalás, ennek ellenére sok aszalványban van tartósítószer!, de sorolhatnám a példákat – vecsési savanyú káposzta, torma stb. Ilyenekre is próbáljunk odafigyelni.  Nem biztos, hogy az egészségesnek beállított ételek egészségesek.

Amennyiben lehetséges inkább megbízható helyről (család, rokonság, ismerősök, piac) szerezzük be a zöldségeket, gyümölcsöket, húskészítményeket.  Piacokon még lehet találni olyan idős néniket és bácsikat, akik hagyományos módon, agyonpermetezés nélkül termesztik a zöldségeket és gyümölcsöket. Persze, ha van kertünk, mi is önellátóvá válhatunk. A bio minőség sokak számára megfizethetetlen, és a többség meg is kérdőjelezi, hogy tényleg létezik bio ebben a szennyezett világban? Én azt mondom, hogy bár ugyanúgy ebben a környezetben termesztik az adott növényt, mégis kevesebbszer lett permetezve, nem hidrokultúrában nő (a paprika és paradicsom nagyüzemben föld nélkül mesterségesen táplálva üveggyapotban él), nem génmanipulált stb., tehát sokkal többet ér, mint egy nagyüzemi produktum.

 

TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSOK, ÉTKEZÉSI KULTÚRA

 • Étkezzünk naponta ötször – így nem terheljük meg a szervezetet, egyenletesen juttatjuk be a tápanyagokat, vitaminokat, ráadásul ezzel csökkenthető a nassolás, tehát nem viszünk be felesleges plusz kalóriákat
 • Együnk naponta meleg ételeket
 • Lehetőleg vigyünk rendszert az étkezésekbe, azonos időpontokban együnk – nem alakul ki energiahiány, vércukorleesés stb.
 • Legyünk mértékletesek, ismerjük meg testünk jelzéseit, igényeit (néha egy kis „vétkezés, kilengés” bocsánatos bűn, ne legyünk túl szigorúak magunkhoz)
 • Nyugodtan, terített asztalnál történjen az étkezés – ne állva és azt hangoztatva, hogy csak éppen bekapok valamit, valamint kerüljük a gyorséttermeket
 • Fontos

Bébi és gyerek thai masszázs

  2011.10.31. 20:25

A thai masszázs az egyik legrégibb és legnépszerűbb gyógymód a világon, melynek gyökerei az indiai gyógyításhoz nyúlnak vissza. A több ezer éve alkalmazott módszer a holisztikus gyógyítást valósítja meg, melyre a test-lélek-szellem egyensúlya, harmóniája jellemző.  Több mint egy hagyományos masszázs, ugyanis a test energiapályáit aktiválja, ritmikus akupresszúrás nyomással, ráadásul száraz masszázs – olaj és krémek használata nélkül ruhában végzik (bár létezik olajos verziója is). 

Nekünk, nyugati embereknek nehéz elképzelnünk, hogy testünket energiapályák hálózzák be, sokan még az akupunktúrás pontok létezésében sem hisznek, pedig ezeket mára már objektív módszerekkel igazolták. Ha az energiapályákban az energia akadálytalanul áramlik, akkor egyensúlyról, egészségről beszélhetünk. Azonban, ha blokkok keletkeznek, akkor az energia akadálytalan áramlása nem tud megvalósulni és ez egyensúlytalansághoz, betegségekhez vezet. Thai masszázs segítségével ezeket az energia blokkokat tudjuk megszüntetni, egyensúlyba hozva az energiahálózatot.

Magát a felnőtt thai masszázst sokan ismerik, van fogalmuk róla, még akkor is, ha ők maguk nem próbálták ki, azonban általában a gyerek masszázsról nem sokan hallottak. Ami nálunk elterjedt az a csecsemő masszázs, ez azonban attól sokkal komplexebb.

Keleten minden anya újszülött kortól kezdve alkalmazza az érintésművészet e formáját. A módszer elősegíti az érintés csodáján túl, a csecsemő és a gyermek testi és lelki fejlődését jó közérzetet biztosítva. A gyerekek rajongnak a thai masszázsért, élvezik és szeretik, a nagyobbak örömmel újságolják el akár az oviban, hogy ilyen masszázsra járnak.

A masszázs újszülött kortól kezdve végezhető, sőt ismerünk olyan koraszülötteket, akinél már az inkubátorban megkezdődött a masszírozás. A masszázs végzése a felnőtt masszázshoz hasonlóan itt is földön fekve felöltözve történik, egy szinten a babával, kisgyermekkel. Amiben azonban más, hogy itt csak ujjal, tenyérrel masszírozunk, nem alkalmaz a masszőr könyök, térd és lábtechnikákat és fontos, hogy nincsenek nagy kimozgatások sem. A kezelés általában 30 percig meghatározott koreográfia szerint történik – a gyermek feje búbjától a lábujjakig a test mindkét oldalán és a végtagokon lévő valamennyi energiapályát ritmikusan végignyomkodjuk, stimuláljuk.  Pozitív lezárásként a kedvenc területeket megismételjük (ilyen kedvenc terület szokott lenni pl. a fülbefogás, amikor a külvilági ingereket kizárjuk, a gyermek a csöndre figyel, amire a nyűzsgő kis világában sokszor nincs lehetősége és ideje).  A masszázs alatt az anyuka/apuka végig jelen van, sőt szorongós gyermek első alkalmakkor akár a szülő kezét is foghatja, vagy kedvenc játékát is behozhatja és szorongathatja.  A kis örökmozgó – éppen kúszni, mászni tanuló picik figyelmét játékokkal lehet elterelni, lekötni, hogy a kezelés alatt fekvő helyzetben maradjon, de volt már olyan helyzet is, amikor a kislány kezét úgy masszíroztam, hogy az anyuka ölbe vette és úgy játszott.  Amint a gyerekek megismerik a masszázst, már nem újdonság nekik, oldódnak és megnyílnak, nemcsak testi, de személyiségbeli változásokat is meg lehet tapasztalni.

 Nézzük meg, hogy milyen előnyei vannak a thai masszázsnak:

 • Oldja a már kialakult energiablokkokat, harmonizálja az energiarendszert
 • Beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusait, így megelőzésre és terápiára egyaránt alkalmas
 • Fokozza a szervezetvédekező képességét, betegség megelőző
 • Fokozza a vér és nyirokkeringést
 • Serkenti a belső szervek működését
 • Jó hatással van a váz- és izomrendszerre, emésztésre, nyirokrendszerre, a belső elválasztású rendszerre, légzőszervrendszerre és az immunrendszerre (gyakorlatilag az egész szervezetre).
 • Segíti a mozgásfejlődést, ellazítja az izmokat egészséges és sérült gyerekeknél egyaránt
 • Stimulálja az idegrendszert, csökkenti a stresszt
 • Összehangolja a mozgás és idegrendszer fejlődését csecsemő és kisgyermekkorban, így megelőzhetőek a későbbi viselkedési és tanulási problémák
 • Stimulálja a megkésett idegrendszeri és mozgásrendszeri fejlődést (pl. nehezen forduló, mászó babáknál stb.)
 • Szellemileg frissít, nyugalmi, relaxált állapotot idéz elő – a masszázs alatt kezdenek elálmosodni, ásítozni, vagy akár el is alszanak a gyerekek
 • Javítja a testtartást
 • Fejleszti az egyensúlyrendszert
 • Természetes fájdalomcsillapító hatású
 • Alvászavaroknál, ágybavizelésnél, csecsemőkori hasfájásnál, fogzásnál, fogfájásánál és pszichoszomatikus problémáknál (akár székletvisszatartás, allergia, asztma stb.) eredményesen alkalmazható.

A thai masszázs egyik legnagyobb előnye abban rejlik, hogy az energiapályákra hatva megvalósítja a test, lélek és szellem egyensúlyát, és mindezt úgy teszi, hogy a csecsemők, gyerekek számára egy tényleg kedvelt, szelíd, fájdalmatlan módszer. Az érintés jó érzéssel tölti el őket, egy kicsit meg tudnak pihenni, fel tudnak töltődni az egyébként nagyon informatív, mozgásban gazdag és teljesítmény orientált világukban. Biztosítsunk nekik is lehetőséget erre, hiszen mi felnőttek is szoktuk élvezni az ilyen alkalmakat, miért ne járhatna nekik is?

Mádai Andrea

reflexológus-természetgyógyász, bébi és gyermek thai masszőr

 

Bemutatkozó

  2011.10.31. 19:48

Mádai Andrea vagyok, természetgyógyász – reflexológusként dolgozom egy budapesti/zuglói rendelőben.

Csecsemőkortól kezdve a betegségek megelőzésében és a már kialakult betegségek gyógyításában tudok segítséget nyújtani mind testi, mind lelki szinten.

Munkám során fontosnak tartom a páciensek holisztikus kezelését, a test-lélek-szellem egyensúlyának megteremtését, a tünetek megszüntetése helyett az okok feltárását és megszűntetését.

Személyre szabottan ötvözök több nagy hatású (kínai gyógyászat, reflexológia, thai masszázs, Bach virágterápia, Schüssler só) módszert, hogy a kezelés a leghatékonyabb legyen.

Kétgyermekes anyuka lévén nagyon fontosnak tartom a gyerekekkel történő foglalkozást: a már meglévő betegségek kezelését, megelőzését és az egészséges életmódra való nevelést.

Munkámmal szeretnék közreműködni a jó közérzet, az egészség és a belső harmónia megteremtésében.

A József Attila lakótelepen, az Írisz Baba-Mama klub keretein belül tartottam előadásokat, többek között gyerekbetegségekről és azok természetes kezelésükről, gyerekek immunerősítéséről és természetes életmódról.

Milyen módszerekkel tudok segíteni:

Reflexológia - természetgyógyászat

- talpmasszázs - állapotfelmérés és kezelés

- kézmasszázs

- speciális arc és fejmasszázs (thai masszázs elemeket ötvözök akupunktúrás pontok nyomkodásával)

- fül és testgyertyázás

Bach virágterápia

Személyiségproblémák, lelki gondok, szorongások, félelmek, vizelet és széklet visszatartási

gondok, hiperaktivitás stb. kezelésére.

Bébi- és gyermek thai masszázs

Több ezer éves terápia segítségével az érintés csodáján túl az energiarendszerre lehet hatni, a

gyerekek testi-lelki és szellemi egyensúlyát, harmóniáját megteremteni.

Schüssler arcdiagnosztika és terápia

Sejtszinten nyomelem pótlás és információ közvetítés, akut és krónikus állapotok,

felszívódási zavarok megszüntetése, megelőzése. A hiányok feltérképezéséhez a

hagyományos arcelemzésen túl még egy homeopátiás jellegű terápiát is végzek.

Elektromágneses akupunktúrás készülékkel (Haihua CD-9 (MagneVit Reflex)

kezeléseket végzek. A kezelés a kínai gyógyászat több ezer éves tapasztalatait ötvözi a

legmodernebb technológiával. Akupunktúrás pontokat egyidejűen mágneses és

elektromos hatás is éri, ezáltal növelve a kezelés hatásosságát. 2-3 éves kortól

alkalmazható.

Kínai meridián gyakorlatok oktatása

Következő 10 cikkElőző 10 cikk

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Fórum
 
Szakértők
 
Anyukáink ajánlják
 
Programajánló
 
Egyéb programok
 
Születés linkek
 
Ajánlott oldalak
 
HÍRLEVÉL
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 

RIZLINGDAYS BLOG ! MAKEUP, STUDY TIPS AND ALLDAYS FOR YOU ABOUT ME    *****    THE EVIL WITHIN| Harry Potter szerepjáték    *****    REAVER GROVE | urban fantasy frpg    *****    Hírek,információk,érdekességek a Super Mario világából.Ismertetõk,leírások,játéktesztek. Folyamatosan megújuló tartalom.    *****    STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    ♛ ANELIATH ☉ varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!